Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Всички вестници съобщават за провала на преговорите между работниците и ръководството на БДЖ по плана за преструктуриране на железниците. Дали обявената за днес стачка ще се състои и в какъв мащаб не е съвсем ясно, твърдят няколко издания.

"Пълна мъгла колко влака спират днес", пише 24 Часа. От железничарския синдикат не се наеха да кажат колко влака ще спрат. Шефът на борда на директорите на БДЖ пък твърди, че може някой влак да спре тук или там, но това ще са единични случаи, пише вестникът.

"Тука има, тука нема влак". Така според Стандарт ще бъде днес за българите, които имат намерение да отидат на работа с железницата. Част от ЖП служителите ще стачкуват, но други няма да посмеят, въпреки уверенията на транспортния министър, че уволнения на протестиращи няма да има. "Стачният четвъртък ще се окаже щастливият ден за автобусните превозвачи." Проверка на вестника е показала, че още към 17 ч. вчера билетите по автогарите за днес вече са били изчерпани.

Капитал дейли предупреждава, че ефективна стачка в БДЖ ще наложи спиране на някои металургични фирми, тъй като ще затрудни транспортирането на суровини и продукция.

С наближаването на датата за националния протест срещу ускоряването на пенсионната реформа, вестниците отразяват и усилията за възстановяване на диалога между правителството и синдикатите.

Според Монитор, "Борисов възражда тристранката". След като синдикатите отказаха да преговарят с вицепремиера Симеон Дянков, премиерът събира днес тях и работодателите, за да решат как да продължи работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да обсъди евентуалните промени в пенсионната система, съобщава вестникът.

"Управляващите се опитват да преметнат синдикатите", твърди вестник Сега. Под заплахата от национален протест на 30 ноември ГЕРБ отложи с два дни срока за предложения за бюджетните закони, а снощи синдикатите получиха официална покана за дискусия в Тристранния съвет. На заседанието могат да бъдат обсъдени промените във възрастта за пенсиониране. Това ще е достатъчно, за да се отчете социален диалог и за да не може промените да бъдат оспорени в съда. Затова синдикатите отхвърлиха поканата, въпреки обещанието на премиера Борисов да замени вицепремиера Дянков начело на тристранката, пише Сега.

"Лошите и преструктурираните заеми минаха рекордните 9 милиарда лева", пише Класа. Данните на БНБ за октомври показват, че просрочените задължения продължават да растат и са вече 22 процента от всички кредити в банковата ни система.

Труд помества на челно място идеята на здравния министър, че след смъртта на родилка и бебето й в столичната болница "Шейново" наказанието за лекарски грешки трябва да се увеличи десет пъти. Това означава, че глобата на лечебните заведения, допуснали нарушенията, ще нарасне на 20 000 лева, пояснява вестникът. Изданието цитира признанието на директора на "Шейново", доктор Иван Костов, че Надежда Узунова е трябвало да бъде приета в болницата още след първия преглед, а не да бъде размотавана близо денонощие.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна