Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
"Президентът на Йемен се оттегля след 33 години на власт", пише Дейли Телеграф. От началото на уличните протести срещу управлението му преди девет месеца Али Абдула Салех обещава на три пъти да подаде оставка и всеки път нарушаваше обещанието си. Фактът, че най-накрая подписа споразумението за сдаване на властта, се дължи на недоволството на съюзниците му - Саудитска Арабия и САЩ, отбелязва изданието. "Управникът на Йемен най-накрая се съгласи да си иде, но ще си иде ли режимът заедно с него?", пита Индипендънт. Независими активисти в Сана се страхуват, че политиците ще се откажат от политическата реформа и борбата с корупцията.

"Египет спря опита за дерайлиране на Арабската революция", пише Гардиън. Допреди няколко дни песимизмът за промените бе станал норма. Въстанията бяха смазани или отровени от жестоки репресии и чуждестранни интервенции. Завръщането на "старата гвардия" стана правило. Сега обаче опитът на военния режим да заграби конституционната власт в Египет предизвика нова революционна вълна, въпреки усилията на Запада за "възстановяване на реда", пише британският вестник.

"Катастрофа" на търга на германски облигации разтърси пазарите, пише Дейли Телеграф. Федералното правителство не успя да пласира 35 процента от 6 милиарда евро дълг. До този момент това е най-ясният знак, че дори и най-силната икономика в Европа става все по-уязвима на риска да се зарази с дълговата криза, отбелязва изданието. На същото мнение е Индипендънт. Провалът на търга на 10-годишните германски облигации дойде, след като производителите в еврозоната записаха най-рязкото месечно понижение на поръчките от три години насам и засилиха страховете, че дълговата криза е достигнала вече и така наречената реална икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна