Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Костов: Ще има посланици, които ще търсят правата си в съда

Снимка: БГНЕС
Решението на Конституционния съд да отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняват на сътрудници на бившата ДС да заемат постове на посланици и други дипломатически длъжности, само по себе си е очаквано. То е много добре обосновано и аргументирано. Най-важното е, че то се основава на продължителната практика на Конституционния съд по тези въпроси. Това коментира в предаването „12+3” Димитър Костов от Българското дипломатическо дружество. Той недоумява как може външният министър да казва, че за него решението на Конституционния съд няма никакво значение. По думите му министър Младенов няма право да отзове никой, преди да е излязъл указ. Не може да се действа така в една правова държава, категоричен е Костов.

На думите на Николай Младенов, че тези хора „опетняват” лицето на България, експертът отговори: Освен него, никой не го е потвърдил. В самите държави тези посланици са приети абсолютно нормално и добре. Мнозина от тях при напускането получават съответния орден на държавата и т.н. Това е съвсем субективно становище на външния министър и то не се подкрепя с факти. За каква Държавна сигурност можем да говорим 20 години след промените, къде се намира тя, къде са хората, които я оглавяват.

Според него ще има посланици, които ще си търсят правата както в българския, така и в европейския съд.

Промените в закона бяха приети от ГЕРБ по инициатива на министър Николай Младенов, след като Комисията по досиета обяви, че около 45% от ръководителите на български мисии в чужбина са свързани с ДС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна