Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските железничари стачкуват

Снимка: БГНЕС

Започна националната стачка на железничарите. В предаването "Преди всички" по темата участваха репортери на програма "Хоризонт", синдикалисти от Горна Оряховица, работници от софийската жп гара, стачкуващи, граждани, изпълнителният директор на холдинг БДЖ Йордан Недев.

От Централна гара - София се включи репортерката Добрина Карамболова с интервю със Зорин Йорданов - председател на Националния железничарски синдикат към КТ "Подкрепа". Той изрази негативното си отношение към ръководството на БДЖ, което подменя ръководители на движение с началници на гари, което е т. нар. локаут. Даниел Асенов - ръководител движение от железопътната инфраструктура, сподели, че се страхува от наказание или уволнение.

На въпроса за продължителността на стачката и евентуалното й прекратяване днес, ако се постигнат споразумения Зорин Йорданов каза: Ние от три месеца преговаряме и няма резултат, едва ли за час-два ще се постигнат някакви договорености.

Синдикалистите от Горна Оряховица споделиха страха на стачкуващите от уволнения. Поименният списък на стачкуващите, който е поискан от ръководството на БДЖ, е уплашил хората, но все пак стачката е започнала. Никой не смее да обяви, че ще стачкува - каза Цветомил Ненков от синдиката на локомотивния персонал в Г. Оряховица. А Цонко Господинов - заместник председател на синдикалната структура на железниците в града, предполага, че може да се окаже натиск върху стачкуващите. Той обяви, че е приложен локаут на стачката на гарите Плевен, Бутово, Гривица и Троян.

От Йордан Недев - изпълнителен директор на холдинг БДЖ, се очакваха отговори на конкретни въпроси, свързани със стачката. Той беше убедителен, че няма натиск върху стачкуващите от страна на ръководството на железниците. Но не изключи възможността в някои местни структури такъв натиск да се получи. Категоричен беше, че от днешния неработен ден за БДЖ няма да има финансови загуби. Всеки неработен ден означава спестяване на загуби, които носи пътническият превоз. По тази причина стачката може да продължи безкрайно.

Всички интервюта и репортажи по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна