Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Европа е в неподходящите ръце

Снимка: БГНЕС

Български политик - лидерът на БСП Сергей Станишев оглави европейските социалисти за около година - до следващия конгрес. Решението, взето в Брюксел, идва, след като от европейската сцена слезе един силен и харизматичен политик - датчанинът Пол Расмусен. На 68 години, в края на кариерата си той трябваше да види как броят на левите правителства се свива от петнайсетина до три-четири, се казва в репортажа на Диана Чепишева, кор на БНР в Брюксел

Изборът на Станишев е на самия Расмусен - защото е най-силният избор, който можем да направим в момента, твърди бившият председател. Трябваше ни някой с достатъчно опит, енергичен и същевременно балансиран. Затова беше моят кандидат, а сега вече е и моят председател.

Когато през 2003-2004 година в България идваха мисии на ПЕС не можех да си представя, че българин ще бъде предложен за председател на партията. Мисля, че е добре и за България да поставя своите въпроси на европейско ниво. Нашето убеждение е, че Европа се намира в погрешните ръце и с политиката на десните както в Европа, така и в България тази криза не може да бъде преодоляна, казва Станишев. Отрича да е раздвоен между тези две длъжности. За мен първият ангажимент е БСП. Смятам, че не може да се пропусне такъв жест на подкрепа към БСП. Това правителство разбира само от натиск и европейски позиции и само с това се съобразява, смята Станишев. 

Той е човек със собствено мнение и надежден партньор. Той е изявен член на нашата партия, бивш премиер, надяваме се, и бъдещ. Дали има шансове за постоянен председател – рано е да се каже, защото зае поста временно, но това, че е на поста сега, е вариант да остане и след това, казва за Станишев Мартин Шулц, лидер на европейските социалисти в Европарламента.  

Репортажа на Диана Чепишева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна