Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Либия у нас: Ще има справедлив и прозрачен съдебен процес за Сейф ал Ислам

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Нормално е синът на Кадафи – Сейф ал Ислам, да бъде съден в Либия. Либия е независима държава и има независима съдебна система. Той ще бъде съден в справедлива и прозрачна атмосфера. Той ще има право на посещения от правозащитни организации, ще има право на адвокат. Това съобщи в предаването "Събота 150" либийският посланик Иса Рабия Омар Ашур.

Сейф ал Ислам е извършил много престъпления. Той ще бъде съден по много обвинения преди и след революцията. Той също е носил пушката и е участвал активно в избиването на либийците по време на революцията.

Според посланика главното обвинение срещу сина на бившия диктатор ще е за присвояване и разхищение на държавни пари в големи размери. Той предполага, че Сейф ал Ислам и другите членове на стария режим ще бъдат съдени в специален трибунал, съставен от нови прокурори и съдии. По думите му тези хора ще бъдат съдени според новите наказателни закони.

Иса Рабия Омар Ашур изтъкна също, че не съществуват опасения относно стигането на ислямистите на власт: В Либия изповядваме умерен ислям. При нас няма радикален ислям. Ще гарантираме всеки човек да изрази мнението си свободно. Всички лични свободи ще бъдат гарантирани.

Новото правителство ще работи около 8 месеца, до избора на учредително народно събрание. Главната задача на учредителното народно събрание е съставянето на нова Конституция на Либия. Това е експертен кабинет. Пред него предстоят много тежки задачи. Един от основните приоритети е сигурността и стабилността в страната. Също така стои въпросът с ранените и убитите и нормализирането на живота, особено в икономическия сектор. Трябва да се възстанови инфраструктурата, защото след войната тя е разрушена. Отрядите на Кадафи са отговорни за разрушенията в цяла Либия, коментира още либийският посланик у нас. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна