Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Русия и САЩ за ПРО

Снимка: ЕПА / БГНЕС
През седмицата в публичното пространство Русия, САЩ и НАТО си размениха дипломатически "любезности" заради плана на ракетен щит в Европа, който трябва да пази от ядрено нападение. Руският президент Дмитрий Медведев заплаши, че страната му ще излезе от договора за стратегическите нападателни оръжия и ще разположи ракети в Калининградска област до натовската граница, ако САЩ не се откажат от противоракетния си щит.

Руски политолози и експерти се питат дали острата реакция на Медведев е своевременна и адекватна и не поставя ли под удар преговорите за противоракетната отбрана. Появиха се дори съмнения дали самата политика на презареждане в руско-американските отношения все още е жива и не се ли плъзга светът към нова конфронтация и оръжейна надпревара.

Според Александър Шаравин, директор на Института за политически и военен анализ, Дмитрий Медведев е избързал като е обявил какви действия ще предприеме Русия в отговор на европейския противоракетен щит. Той не крие своите опасения, че ако двете страни не намерят общ език, ще се стигне до провал на преговорите.

Евгений Божински от Центъра за политически изследвания смята, че руското ръководство е било принудено да направи подобно остро изявление. Вашингтон отказа да даде юридически гаранции, че изгражданата противоракетна система в Европа не е насочена срещу руския стратегически ядрен потенциал. Затова съвсем естествено Кремъл обяви как възнамерява да гарантира сигурността на страната, обясни той. Божински не смята, че се очаква нова оръжейна надпревара. Според него е рано да се говори за провал на преговорите за ПРО. Той изказа мнение, че обявените от руския президент контрамерки са по-скоро призив към диалог и компромис, а не към конфронтация.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени