Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фронтекс": Двойно е скочил броят на нелегалните емигранти в ЕС

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Броят на нелегалните пресичания на границите на целия Европейски съюз е скочил почти двойно за първите 9 месеца на годината. Това означава, че ако през 2010 г. имаше около 76 хил. засечени нелегални емигранти, за същия период на тази година те са над 112 хил. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Жил Ариас Фернандес, зам.-директор на Агенцията за контрол на външните граници на ЕС "Фронтекс".

Голяма част от тях идват от Централното Средиземноморие, основно през Италия и Малта, през първата половина от годината. Там обаче имигрантският поток намаля значително през последните месеци заради края на войната в Либия. За този 9-месечен период повече от 90% от засечените нелегални емигранти са минали през южните граници, които включват не само Южното Средиземноморие, но и източните граници на Гърция и България. Над 95% от емигрантите са дошли или от Тунис и Либия, или от Турция.

Проведените в Тунис избори доведоха до възход на т.нар. политически ислям. Това би могло да попречи на прехода от диктатура към демокрация, подчерта Фернандес и добави, че това е причина за предположенията на Агенцията, че ако демокрацията не дойде бързо, много тунизийски граждани ще искат да емигрират е ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна