Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христова: Пенсионната система в България е застрашена

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ загуби 2 години да направи пенсионна реформа. Пенсионната система в България е застрашена, тя е в тежка криза поради демографската ситуация, поради сивата икономика. Ясно е, че на сегашните пенсионери трябва да им се гарантират правата. Те са работили, те са имали своя осигурителен принос. Това каза председателят на НДСВ Христина Христова в предаването "Неделя 150".

За увеличаването на възрастта за пенсиониране, Христова коментира: Това е неизбежно, но е по-начина на Дянков. Трябваше по-рано да се направи. Да се направи плавна схема, по три месеца на годината, за да може човек да си направи жизнените планове. В момента имаме 30% вноска за пенсия и това никак не е малко. Осигурителната тежест в България никак не е малка.

НДСВ е четвърта политическа сила по данни на ЦИК. Имаме новото поколение политици, повечето хора работиха много активно, но има структури, които не работеха много добре, каза още тя.

За промени в ръководството на НДСВ ще реши Националният съвет и ще се изработят критерии при какви ситуации бихме искали оставки на хора от ръководството, обясни Христова.

Христова заяви, че за парламентарните избори НДСВ ще работи, за да не загуби темпото от подготовката за местните избори. Има предложения НДСВ да прояви активност за обединяване на център-дясно в един дясноцентристки блок и да се работи с други субекти, каза още Христова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна