Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама войници от КейФОР и десетки сърби пострадаха на барикада

Снимка: Архив

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

Двама войници от международните военни части в Косово пострадаха тежко, след като КейФОР се опита да отстрани една от барикадите на сърбите в Северно Косово. До конфликта се стигна, след като германски и австрийски войници от контингента на международните военни части в Косово се опитаха да отстранят барикада, намираща се на пътя между Косовска Митровица и Зубин Поток.

КФОР се опита с бронетранспортьор да отстрани автобус, които бе поставен преди време от сърбите. Двама войници от КФОР пострадаха сериозно и повече от 35 сърби бяха приети в болницата в Митровица с тежки наранявания.

Сърбите от Ягнеце, където се разигра сблъсъкът, се опитаха да си възвърнат изгубената позиция, но бяха разпръснати с водни струи от международните части в Косово. Въпреки това сърбите издигнаха нова барикада.

Командването на КФОР издаде заповед, с която позволи на своите войници в случай, че бъдат нападнати от местните сърби от Северно Косово да използват бойни патрони срещу тях, а не гумени куршуми както бе досега.

Премиерът на Косово Хашим Тачи обяви, че е готов да преговаря със сърбите от северната част на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна