Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 оригинални платна на Сирак Скитник в БНР

Снимка: Архив

Уникална изложба с 34 платна на Сирак Скитник даде старт на поредицата събития, с които обществената медия ще ознаменува 77-годишнината от създаването си

Творбите са предоставени от Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен и бележат развитието на художника във времето. Включени са ранни творби от периода на автора в Санкт Петербург и ефирни пейзажни форми от 20-те години на миналия век. Освен пейзажът, друга значима територия за твореца са натюрмортите. В историята на българското изкуство Сирак Скитник оставя следа и с две забележителни футуристични композиции.

Колоритът на „Пролет”, носталгията на „Родната ми къща”, вселенските послания на „Родопски пейзаж” само доказват, че в периода между двете световни войни художникът е използвал най-вдъхновено и интелигентно живописната материя за една лирична изповед, която препрочитаме днес с вълнение и благодарност.

Свобода, спонтанност, поетично очарование, ритмика и музикално звучене са само част от характеристиките на 34-те платна, които изпълниха със светлина фоайето пред Първо студио на БНР на 1 декември от 18.00 часа. Изложбата показва само едно от лицата на твореца Панайот Тодоров с псевдонима Сирак Скитник, който завещава и редица статии в сп.”Везни”, сп.”Златорог”, в.”Слово”, сп.”Българска реч”, сп. „Der Sturm”, сп.”The Studio”.

Редактор, илюстратор, постановчик, художествен критик, автор на самостоятелни изложби, пропагандатор на българското изкуство в Европа, Сирак Скитник е и първият ръководител на Радио София. Изложбата в БНР е израз на признанието на поколения журналисти и е доказателство, че независимо от кризисното време, обществената медия помни, цени и развива художественото наследство на Сирак Скитник.

Изложбата беше открита от Програмния директор на БНР Стефан Радованов, като творчеството на Сирак Скитник бе представено от изкуствоведа Ружа Маринска и Даниела Ненчева - директор на художествената галерия "Димитър Добрович" - Сливен.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати поздравителен адрес, в който се казва: Тази забележителна експозиция е още едно доказателство, че гласът на българската култура се чува ясно от ефира на БНР. Убеден съм, че изложбата ще впечатли публика и ценители с уникалните произведения, които се представят за първи път в София. 

Областният управител на Сливен Марин Кавръков в своя поздрав отбелязва: Откриването на изложбата от картини на Сирак Скитник е великолепен жест към паметта и творчеството на именития наш съгражданин.

Вечерта бе открита с участието на Биг Бенда на БНР с ръководител Антони Дончев. Тя ще бъде отворена за посетители всеки работен ден от 11.00 до 18.00 часа до 31 януари 2012 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна