Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трансперънси интернешънъл": Корупцията в България се е увеличила през последната година

Корупцията в България се е увеличила през последната година, отчете "Трансперънси интернешънъл". Индексът на възприятията за корупция у нас през 2011 г. е най-нисък за ЕС - 3,3 по 10-степенната скала на международната организация. В глобален мащаб България се смъква от 73-о на 86-о място. Изпреварили са ни държави като Румъния и Гърция, които в минали години бяха значително назад в рейтинга.

На другия полюс са Дания и Финландия, където корупцията е най-малка в ЕС. Двете скандинавски страни са индекс 9.5 и са на второ място в света.

Изследването сочи, че нивото на корупция у нас е близко до това от 1998 година. През последните 3 години се забелязва тенденция към намаляване на индекса за възприятие на корупцията. Политологът Огнян Минчев заяви:

Това е много лош индекс в България и то в продължение на години. Очевидно е, че това е цялостна оценка за функционирането на публичните институции в страната. Този индекс извън всяко съмнение говори за това, че сериозни промени в това лошо качество на българската институционална среда не са настъпили.

Същото ниво на възприятие на корупцията като това на България се отчита в Ямайка, Панама, Сърбия и Шри Ланка. На първите места с най-малко корупция в света продължават да бъдат държави като Дания, Швеция и Финландия.

Твърде голяма е корупцията и в Русия, според "Трансперънси интернешънъл". Страната е най-корумпираната членка на Г-20 с индекс, по-нисък дори от този на България - 2.4, което я нарежда на 143 място в света. Най-малко корупция в Г-20 пък има в Австралия, която е с индекс 8.5 и е на шесто-седмо място в света.

В Северноамериканския регион и Карибския басейн най-малко корупция има в Канада (8.5, 6-7 място в света), а най-много - в Хаити (1.8, 175-о). Най-много корупция в Азия има в КНДР (1.0, 182-о) и Узбекистан (1.6, 175-о). В Близкия изток Катар има рейтинг 7.2 и е на 22-ро място, а Ирак - 1.8, което нарежда Техеран на 175-о място. В региона на юг от Сахара най-некорумпирана е Ботсвана (6.1, 32-о), а на обратния полюс е Сомалия (1.0, 182-ро).

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени