Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите все още обсъждат предложената от ГЕРБ пенсионна реформа

Снимка: БГНЕС

Разговорите между парламентарната група на ГЕРБ и синдикатите за пенсионната реформа продължават в парламента. Синдикатите все още не са излезли със становище дали приемат възрастта за пенсиониране да се увеличава с по 4 месеца от 2012 г. за работещите в ІІІ категория труд.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира пред "Хоризонт", че предложението за плавно повишаване на пенсионната възраст е протегната ръка към синдикатите за възстановяване на нормалния диалог:

От 2012-а, 2013-а, 2014-а година да се увеличава възрастта за пенсиониране само на ІІІ категория, като от 2015-а това увеличение да продължи с идеята в края на 2017-а година да сме достигнали до 65 години възраст за пенсиониране на мъже и 63 за жени, тоест да имаме в целия този период увеличение от 2 години на възрастта за пенсиониране в трета категория. Протегната е ръка от страна на ГЕРБ към синдикатите.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че предложението ще се обсъди внимателно, но и в контекста и на запазването на добавката за прослужено време:

Ще коментираме това предложение, ще го обсъдим и ще представим позицията на нашите браншови структури и на колегите си от "Подкрепа". В предложението на ГЕРБ има няколко допълнителни текста, които променят начина, по който се индексират пенсиите и начинът, по който се отчита тежестта на всяка година стаж в размера на наличната пенсия. Трябва да погледнем комплексно. Според нас е наистина важно да получим съгласие от правителството, че добавката за клас, няма да бъде отнемана, защото иначе ще сме си свършили работата наполовина. Все пак съм оптимист, че след вчерашния митинг започна интензивен диалог, който се надявам да доведе до разумни решения.

Цветелина Стоянова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна