Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози: Шенгенското споразумение трябва да бъде преосмислено

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският президент Никола Саркози заяви, че Шенгенското споразумение за свободно движение трябва да бъде преосмислено, предаде Франс прес.

"Не може повече Европа да прилага във вътрешността си принципа за свободно движение, а да не контролира външните си граници. Шенген трябва да бъде преосмислен", заяви Саркози.

В реч в Тулон за обстановката в ЕС и кризата в еврозоната, Саркози обяви, че ще приеме в понеделник в Париж канцлера Ангела Меркел и че двамата заедно ще направят френско-германски предложения за гарантиране на бъдещето на Европа.

Франция, заедно с Германия призовава за "нов европейски договор, който пресъздава и преосмисля организацията на Европа". "Повече солидарност, повече поета отговорност пред народите от едно истинско икономическо правителство - такава е визията ни за бъдещето на еврозоната и бъдещата реформа на договорите", каза Саркози.

Франция е готова да приеме подсилена бюджетна дисциплина и дори увеличен контрол на Европейската комисия над националните бюджети, но иска в замяна по-голяма солидарност между страните от еврозоната чрез разширяване полето на действие на Европейската централна банка или издаването на еврооблигации. 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна