Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън определи посещението си в Мианма като "отлична възможност"

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и мианманският президент Тейн Сейн
Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви днес, че още не е назрял моментът САЩ да премахнат санкциите срещу Мианма, предаде ДПА. 

Не сме стигнали до момента, в който можем да разгледаме възможността за вдигане на наложените санкциите, поради продължаващите опасения относно политиката, която трябва да бъде променена.

Според Клинтън, която се срещна с мианманския президент Тейн Сейн и с депутати, е нужно азиатската страна да извърши още реформи.

Всички стъпки, които предприема правителството, ще бъдат внимателно разгледани, защото искаме да видим затвърждаването на политическите и икономическите реформи. Заявих на ръководството, че ще обсъдим облекчаването и премахването на санкциите, докато вървим заедно напред в този процес.

Тя заяви, че е доволна от разговорите и определи посещението си в Мианма като "отлична възможност". Клинтън отрече визитата й да е част от американски усилия за противопоставяне на нарастващото китайско влияние в региона.

Държавният секретар на САЩ изтъкна нуждата от освобождаване на всички политически затворници в Мианма. От май месец властите са пуснали на свобода над 300 политически затворници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна