Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън се срещна с Аун Сан Су Чи в Мианма

Снимка: БГНЕС

Водачката на опозицията в Мианма Аун Сан Су Чи заяви днес, че е уверена, че страната й е поела по пътя на демокрацията, предаде Франс прес. Силно вярвам, че ако работим всички заедно - и под "всички" имам предвид правителството, опозицията и приятелите ни в САЩ и целия свят - няма да има връщане назад по пътя към демокрацията, отбеляза тя пред журналисти след разговор с американския държавен секретар Хилари Клинтън в дома и в Янгон. Режимът трябва да напредне още в тази посока, но се надяваме да постигнем демокрация възможно най-бързо, добави тя.

Носителката на Нобелова награда за мир направи изявление в третия, последен ден от визитата на Клинтън - първо посещение на американски външен министър в Мианма от повече от 50 години. Това, според мен, е исторически момент за нашите две страни, тъй като се надяваме благодарение на тази среща да можем да напреднем в подновяването на приятелските си отношения и разбирателство, които ни свързват, откакто сме независими, отбеляза Су Чи.

Това е втората среща на двете видни дами след снощната им вечеря на четири очи. Дипломат номер на САЩ предаде писмо от президента Барак Обама, в което той изразява неизменната подкрепа на Вашингтон. След двучасови разговори с Клинтън лидерката на опозицията приветства американския ангажимент към Мианма и изрази надежда, че той ще подпомогне процеса на демократизация, отбелязва ДПА. Наред с това Су Чжи призова за освобождаване на всички политически затворници и за прекратяване на етническата конфронтация, посочва Асошиейтед прес.

Клинтън благодари на опозиционерката за проявената твърдост и силно водачество, и заяви, че САЩ искат да работят за подобряване на живота в Мианма както с борците за демокрация, така и с правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна