Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Може да бъде въведен воден режим в Монтана, Враца и Берковица

Много е вероятно да бъде въведен воден режим в Монтана, Враца и Берковица и в още близо 30 населени места, които получават питейна вода от язовир "Среченска бара". Заради продължителното засушаване нивото там е спаднало на 7,5 милиона кубични метра и при сегашното потребление до достигане на санитарния минимум остава около месец.

Шейсет-седемдесет хиляди кубични метра е средното дневно потребление от язовир "Среченска бара". Последните значителни валежи са паднали през юли и оттогава притокът във водоизточника е незначителен. Дали са необходими мерки за ограничаване на потреблението ще стане ясно тази седмица, каза управителят на "Водоснабдяване и канализация" - Монтана Валери Иванов.

Това, което ние трябва да направим, сме го направили. Изпратили сме всички хора нагоре по водохващания, чистим шума. И последната капка вода, която има горе в Балкана, е вкарана в язовира, но нещата са сложни. Ние имаме готовност евентуално за режим и за Враца, и за Монтана, и за Берковица., посочи Иванов.

Ако няма валежи в най-скоро време, се предвижда подаването на питейна вода към Враца да бъде намалено с 200 литра в секунда и с около 120 литра в секунда за Монтана и Берковица. Последният режим на водата беше въведен през 2000 година, критична ситуация имаше и през декември 2008 година.

Информацията е на кореспондента на БНР в Монтана Николай Драгиев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.