Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари настояват пациенти с трансплантация да се лекуват с оригинални лекарства

Снимка: Архив

Лекари настояват лечението на пациенти с трансплантирани органи да бъде с оригинални лекарства. Специалисти, представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, пациенти участваха в дискусия, организирана при омбудсмана по повод лекарствата, които отпуска НЗОК за поддържане на живота на трансплантираните пациенти.
Пациентите са притеснени, защото се предвижда да ползват не оригинални, а генерични имуносупресори. От няколко пациентски организации изразиха безпокойството си, свързано с ползването на генерици.

Министерството на здравеопазването /МЗ/ е направило всичко възможно да се съобрази с мнението на специалистите и сме направили промени в нормативната база, а лекарствата щом са разрешени за употреба в страната ни, то те са качествени и безопасни, каза Надя Димитрова, директор на Дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" към МЗ.

Не сме против генериците по принцип, но конкретно за трансплантираните болни имаме претенции, свързани с правилата при употребата на генерични лекарства, каза проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология.

Те са с тесен спектър на действие и тяхната бионаличност в организма може да допринесе до отхвърляне на трансплантирания орган, тежки инфекции или интоксикация, ако тази бионаличност е недостатъчна, поясни той. Лечението на пациентите след трансплантация започва с оригинален препарат и той трябва да продължи така да се лекува, добави той. Тези пациенти в България са около 460, а една реакция на отхвърляне струва до 100 хиляди лева, за да се овладее, каза доц. Крум Кацаров, трансплантолог от Военномедицинска академия.

Според проф. Добрин Свинаров от Българското дружество по трансплантология промените в наредбата на МЗ са правени от администратори, а не от експерти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна