Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертви на "Наглите" и "Октопода" в съвместно сдружение

Снимка: БГНЕС

Жертви на "Наглите" и "Октопода" създават неправителствено сдружение на пострадалите от организираната престъпност "Свети Георги Победоносец". За пресконференцията разказа в "12+3" Силвия Великова.

 В България правата на жертвите не са защитени, от май съществува специална европейска директива, която ги издига в култ, но у нас по-скоро жертвите са приравнени към подсъдими. Искат по-тежки наказания за отвличания. По делото "Наглите" заради прокурорски пропуск жертвите не можаха да предявят гражданските си претенции за откупите. Всичко това е призив за оглеждане на законодателството и политиците да могат да бъдат насочени към проблемите с престъпността и към жертвите на престъпността. Всички можем да станем жертва на престъпление - това беше основният патос на пресконференцията, обясни Силвия Великова. Тя разказа, че се е стигнало до лични сблъсъци между журналисти с въпроси към водещия на пресконференцията Огнян Стефанов какъв е той всъщност - жертва или част от организираната престъпност. 

Появиха се двамата основни свидетели срещу Алексей Петров - Георги Цветанов и Пламен Устинов. По-скоро на втори план беше тяхното очакване, че може да се стигне до реално наказание на онези, които през годините са толерирали организираната престъпност, коментира Силвия Великова.

Целия коментар на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна