Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

От началото на 2012 година възрастта за пенсиониране ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за всички категории труд до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете през 2021 г.

С параграф 6 от бюджета за държавното обществено осигуряване се вдига и стажът за пенсиониране в сектор "Сигурност" от 25 на 27 години. Увеличават се и периодите за изчисляване на обезщетенията за безработица и майчинство от 18 на 24 месеца. Пенсиите ще се индексират само с ръста на инфлацията, но това ще влезе в сила от началото на 2013 година. За догодина индексации на пенсиите не се предвижда.

Това гласуваха 78 депутати от ГЕРБ и четирима независими. Петдесет и един депутати от опозицията бяха против, двама независими се въздържаха. Обезщетенията при пенсиониране в ДАНС се намаляват до 15 заплати. Народното събрание одобри пенсионни промени за военнослужещите, като запази обема на обезщетенията при напускане. Те ще продължат да получават 20 заплати. Общият осигурителен стаж на военнослужещите се увеличава от 25 на 27 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи. При пенсиониране и освобождаване държавните служители ще получават 10, а не както досега 20 заплати.

Според социалистите правителството не реформира, а отнема права на българите. Парламентарната група на Коалиция за България не приема увеличаването на възрастта за пенсиониране, каза Емилия Масларова:

За 20 години - от 2000 г. до 2020 г. - необходимият осигурителен стаж на жените в България се увеличава със 17 години. В коя страна се увеличава близо 2 пъти изискуемият осигурителен стаж?!

Депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи, че пенсионната реформа се прави без дълъг хоризонт. Той предложи увеличаването на възрастта за пенсиониране да започне, както беше договорено, от 2021 година с мотива, че никой от основните параметри на пенсионната реформа не се е променил.

Иван Костов заяви, че се обсъжда мярка със стратегическа, а не с тактическа насоченост, която ще даде ефект едва след 2 години:

В момента ще причини само проблеми, ще удълбочи дефицита, ще натовари бюджета, защото хората ще си подадат оставките, ще търсят тия 20 пенсии при пенсиониране, ще търсят начин да се пенсионират по-рано и т.н. Разбирате ли го това вие от мнозинството.

Социалният министър Тотю Младенов за пореден път обясни, че началото на пенсионната реформа е било договорено след серия от дискусии за началото на 2021 година, но това се е случило, когато тенденцията е била, че Европа ще излезе от кризата:

Европа отива в една тежка ситуация по отношение на икономиката и по отношение на нейните финанси, което няма как да не се отрази и на българската икономика, и на българските осигурителни системи.

Информация на Румяна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна