Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Игнатов: Студентите са манипулирани

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че не се притеснява от протеста, който подготвят студентите, заради увеличението на таксите, но смята, че младите хора са манипулирани.

Притеснява ме, че се поддават на манипулация, защото аз прочетох, че и стипендиите били намалени. Ако отворите бюджета, ще видите, че се увеличават стипендиите с 6 милиона лева, така че някой ги е подвел. Освен това, пише в декларацията, че се намалява издръжката на университетите, а всъщност тя се увеличава с 11 милиона и двеста. Увеличава се, заради оценката на университетите, допълнително с 8 милиона и 200 хиляди лева, значи стават 15 милиона общо от другите пари в бюджета парите, с които въвеждаме диференцирано финансиране на отделните професионални направления, така че най-добрите тази година ще получат до 25% повече., каза министър Игнатов.

Запитан ще има ли преговори със стачния комитет, Сергей Игнатов отговори:

Да, във вторник те са поканени тук в министерството и с тях ще се разговаря.

Председателят на студентския съвет в Софийския университет Христо Банов заяви пред "Хоризонт", че празникът донякъде е помрачен от увеличението на студентските такси.

Конкретни действия не бяха обсъдени, беше прието само внимателно да се наблюдава какво се случва на второ четене и ако бъде гласувано, да се премине към ефективни стачни действия, които ще бъдат уточнявани впоследствие., заяви Банов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна