Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Руските вестници коментират отказа на България от проекта Бургас -Александруполис.

Петролопроводът няма да бъде построен. През четирите години от подписването на споразумението за тръбопровода България явно протакаше започването на строежа, пише Комерсант. Според източник, близък до руските акционери, те няма да склонят за излизане на българската страна от проекта. Ако пък властите в София го сторят без тяхно разрешение, "ще трябва да платят колосални многомилионни обезщетения, включително за подронване на реномето". Източниците на вестника не изключват Русия да активизира преговорите с Турция за изграждане на алтернативен петролопровод Самсун-Джейхан. Предвижда се процедурата по излизане на България от Бургас-Александруполис да бъде обсъдена от наблюдателния съвет по проекта, който ще заседава на 14 декември в Амстердам, отбелязва Ведомости като цитира говорителя на компанията Транснефт Игор Дьомин. Българският отказ няма да предизвика катастрофа, дефакто проектът отдавна е мъртъв, а резервни варианти има много, коментира друг източник, близък до компанията. Руската компания може да участва например в Транстракийския петролопровод между черноморското и средиземноморското крайбрежие на Турция, чийто маршрут е със 100 километра по-къс от трасето Бургас-Александруполис, отбелязва Газета. По-рано вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков споменаваше за близо 15 алтернативни проекта, заобикалящи Босфора и Дарданелите, посочва Газета. В момента маршрутът Бургас-Александруполис няма реална алтернатива, смята обаче ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. Строежът на Бургас-Александруполис бе най-изгодният вариант за Русия, тъй като алтернативните биха означавали за нея зависимост от Турция, твърди руски анализатор, цитиран от РБК Дейли. Отказът на България от проекта обаче едва ли ще повлияе сериозно на износа на руски петрол за Европа, смята той.

Румъния и България правят обмен на туристи, съобщава Ромъния Либера. В рамките на проект за развитие на трансграничния туризъм съвместно ще бъдат рекламирани археологическия комплекс Дуранкулак, природния резерват Шабла, старата крепост в Гюргево, средновековните манастири в Кълъраш.

Евениментул Зилей цитира новия министър на правосъдието на Диана Ковачева, че в очите на бизнеса България е изключително корумпирана страна. Според нея, законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, сега е ключов приоритет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна