Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предотвратиха покушение срещу изпълнителния директор на Дойче банк Йозеф Акерман

Полицията във Франфурт съобщи, че е разкрит опит за покушение срещу изпълнителния директор на Дойче банк Йозеф Акерман. В пощенската служба на централата на банката е заловена пратка, адресирана до Акерман, съдържаща взирвно вещество и детонатор.

Животът на най-големия германски банкер Йозеф Акерман, един от съветниците на канцлера Ангела Меркел, е бил спасен само благодарение на щателната проверка на пратките в пощенската служба на банката във Франкфурт. Взривното вещество е било открито с рентгеново устройство. В пратката е имало достатъчно количество взрив, за да бъде отнет човешки живот.

Засилена е охраната в централата на Дойче банк и всички клонове на банката, не само в Германия, но и в много други страни. В разследването на опита за убийство на Акерман участва не само германската полиция, но и американското бюро за разследване. Под засилена охрана е и клонът на банката на Уолстрийт.

Подозренията, че в основата на опита за атентат срещу Акерман стои протестното движение "Окупирай Уолстрийт" срещу глобализацията и диктата на банките, бяха отхвърлени от представител на движението, който заяви, че техният протест е мирен. Акерман тези дни често е обвиняван от германските медии, че лично носи отговорност за дълговата криза в Европа.

Информацията е на кореспондента на БНР в Германия Татяна Минчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна