Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на митрополит Кирил още не е депозирана в Светия синод

Снимка: БГНЕС

Варненско-Преславският митрополит Кирил все още не е подал оставката си пред Светия синод, показва проверка на "Хоризонт". Припомняме, че той сканадализира обществеността с автомобила "Линкълн", с който се появи на службата на Никулден. На следващия ден пред репортер на БНР владиката заяви намерението си да се оттегли от духовния пост. Говорителят на Светия синод отказа да коментира случая, защото е в болнични. Представители на църковната общност обаче споделиха проблемите в църквата. Според отец Стефан Стефанов подобни случаи тряба да бъдат разчетени в устава, а не да бъдат своеволен акт. Той определя случката като знакова. Църквата ни не се управлява добре, каза отец Стефан пред репортерката Станислава Пирчева. Дава се знак, че нещата не са наред, не са на нивото, което виждаме в останалите православни църкви, допълни отец Стефан.

Проф.Иван Желев - дългогодишен ръководител на Дирекцията по вероизповеданията, каза, че на практика новина няма, защото нямаме подадена оставка. Проф. Желев обясни как според устава на БПЦ един духовник може да напусне.

Юлиян Гендов, собственик на фирмата, предоставила "Линкълн"-а за ползване на митрополията, обясни, че автомобилът е тестов модел за Европа. Това е среден клас кола и няма нищо сензационно. Той е собственост на дружеството, което представлявам и не е дарен. Жалкото в случая е, че е замесено името на църквата по некоректен начин. За съжаление, един доста черен PR, истината и фактите са в друга посока, каза Гендов.

Мненията може да чуете в звуковия файл 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна