Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: До март трябва да сме готови с конституционни промени заради споразумението

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разчита до март България да е готова с необходимите конституционни промени, предвидени в договореното в Брюксел фискално споразумение.

У нас вече са водени консултации по темата с различни политически сили, те ще продължат и в следващте седмици, увери Борисов.

В края на Европейския съвет той съобщи още, че страната ни няма да участва в осигуряването на допълнителни средства за европейския спасителен фонд.

Датите и сроковете на присъединяването ни към Шенгенската зона остават неясни и след днешните дискусии по темата в Европейския съвет. Само Холандия не е подкрепила приемането на България и Румъния. 

Бойко Борисов коментира това с думите "всяко зло за добро", като доъплни, че отпадането на граничния контрол ще ни струва скъпо:

За мен беше важно, че освен Холандия всички държави категорично, без абсолютно никакво огъване, застанаха на своята позиция. Всъщност и българите, и румънците сме доволни от това, че Европа ни е оценила за положените усилия, затова, че сме си свършили работата. С  изключение на холандския колега, всички други бяха категорично зад България. Не искам повече да се връщам на тази тема. Благодаря на всички, които така категорично застанаха зад нас.

Рано или късно граничният контрол ще отпадне, а вече между нас казано, знаете колко за България допълнително пари ще струва, когато отпадне това, така че, нали знаете има приказка "Всяко зло за добро". Ние в момента пазим по европейски критерии, оставяме на Европейския съвет, когато преценят да вземат крайното решение.

Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна