Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България влиза в новия данъчен и бюджетен пакт на ЕС

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България ще бъде част от новия данъчен и бюджетен пакт за преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Всички страни от Европейския съюз, без Великобритания, са готови да се включат в споразумението, до което се стигна след цяла нощ преговори в Европейския съвет.

Великобритания обаче блокира исканите от Франция и Германия промени в Лисабонския договор, затова новият фискален пакт ще трябва да бъде сключен под формата на междуправителствено споразумение. 

У нас предстоят консултации за промени в конституцията, необходими за присъединяване към споразумението. Първоначално Унгария не желаеше да участва, а Швеция и Чехия се колебаеха.

Всички девет страни от ЕС, които не са част от еврозоната, са посочили, че има възможност да вземат участие в процеса след консултации в националните парламенти.

Новото споразумение, което трябва да бъде одобрено през март 2012 година, призовава за по-строг мониторинг и управление на дълга и дефицита сред 17-те страни от зоната на единната европейска валута. Договорът, който включва автоматични санкции, трябва да сложи край на практиките от миналото, които доведоха до дълговата криза, която измъчва Европа вече две години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна