Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация Анимус: Няма добра координация в борбата срещу домашното насилие

Снимка: БГНЕС

Асоциация Анимус поставя за пореден път проблема за обединяване на институциите срещу домашното насилие. Сред участниците в днешната среща е Маргарита Попова, избрана за вицепрезидент. В "Преди всички" по въпроса говориха  Надежда Стойчева, директор на асоциация Анимус и Джема Грозданова, депутат от ГЕРБ от комисиите по здравеопазване и контрол на европейските фондове.

1846 жени са били жертва на домашно насилие до октомври тази година, 182 са тежките случай, останалите са се обърнали към горещата линия или са искали консултация. Това е малко повече в сравнение с предишни години. Това са само жените, които са се обърнали към Анимус. Има отделни статистики и на други организации, както и на МВР. Единна статистика няма, няма и добра координация. Има и голям дефицит на разпознаването на домашното насилие. Жертвите идват вече на етап, на който е необходима много сериозна подкрепа. Световната практика говори, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. У нас проблемът е, че формите на насилие са изключително драстични и цари безнаказаност, каза Н.Стойчева.

България ратифицира конвенцията срещу сексуално насилие над деца през ноември тази година. Тази ратификация отне около две години. Това е дълъг процес и ние трябва да работим за неговото съкращаване. Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието над жени е най-новият акт, отворен за подписване през 2011 година. Това е първият международен правно обвързващ акт, който дефинира домашното насилие. Сигурна съм, че България ще подпише в близките месеци. Нека да направим така, че в Закона за защита от домашно насилие да се направят промени така, че да бъда използваем, каза Джема Грозанова.

Цялото интервю на Светослава Кузманова и Таня Величкова с Надежда Стойчева и Джема Грозданова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна