Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС гледа делото срещу Алексей Петров и още петима, известни като "Малкия октопод"

Снимка: БГНЕС

Почти две години след полицейската операция "Октопод", в Софийския градски съд е насрочено първото дело срещу Алексей Петров. На заседнието ще присъстват и Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов. Те са обвинени, заедно с Янко Попов, че са организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Делото се гледа при засилени мерки за сигурност. Освен с българските си адвокати, Алексей Петров пристигна в Съдебната палата и с чуждестранен защитник. В съдебната зала има и представители на Инициативния комитет, който издигна Петров за кандидат за президент. В залата има над 20 адвокати, като част от тях представляват интересите на пострадалите по делото.

Срещу Алексей Петров има още няколко обвинения, сред които и такова за разпространение на класифицирана информация.

Подсъдими по делото  "Октопод" са и Цеко Йорданов и Кирил Топалов, който според обвинението е разтворил чадър над бизнесмен, близък до Петров. Обвинителният акт срещу т.нар. "Малък октопод" е 200 страници и беше повече от година и половина след показния арест на Петров в акция "Октопод".

Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група. Алексей Петров има и обвинения и за изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация. За присвояване, изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов. Той ще застане пред съда, тъй като, според обвинителния акт, е нарушил закона, като не е плащал данъци. В изнудване е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна