Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Проект за препоръка за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство на два етапа - с въздушните и морските граници от 25 март 2012 г. и със сухопътните граници - най-късно на 31 юли 2012 г., се намира в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от Европейския съюз на 14 декември, пише днес румънският Евенимeнтул зилей, като се позовава на български медии. Румъния е държана на вратата на Шенген само от правителството в Хага, посочва изданието в друга публикация.

Голямото разделение в британското правителство се разкри, след като вицепремиерът Ник Клег публично изрази разочарованието си от безпрецедентния ход на премиера Дейвид Камерън, който използва правото си на вето, за да блокира нов Европейски договор за справяне с финансовата криза, отбелязва Индипендънт. Неговите критики и опасенията, изразени от други водещи фигури на либералдемократите, пораждат въпроса за това как Камерън ще успее да удържи коалицията заедно. Великобритания е заплашена да получи статут на „страна джудже” след решението на премиера Дейвид Камерън да наложи вето, предупреждава Ник Клег, цитиран от Дейли телеграф.

Повечето германци смятат, че Европейският съюз няма да се разпадне, въпреки британското вето върху новия европейски договор, който цели спасяване на еврото, сочат данните от проучване на общественото мнение, проведено в Германия по поръчка на вестник Билд ам Зонтаг. 60% от респондентите са уверени, че блокът няма да се разпадне, докато 33% смятат, че идва краят на европейския блок. По-рано няколко водещи германски политици изразиха съмнение, че Великобритания ще остане в Европейския съюз в дългосрочен план.

Бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин заявява в интервю за Ведомости, че е готов да участва в създаването на нова авторитетна дясноцентристка партия и не се смята за съмишленик на премиера Владимир Путин, лидер на управляващата "Единна Русия". Според Кудрин, създаването на такава партия ще е най-сериозният резултат от парламентарните избори в Русия на 4 декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна