Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Русия може да получи частичен контрол върху украинската газопреносна мрежа, а това ще намали шансовете за реализация на проекта "Южен поток", пише Комерсант. Скоро след като сложи ръка върху тръбопровода в Беларус, "Газпром" се стреми към аналогична стъпка в Украйна, която ще му даде втора ключова тръба за експорта към Европа. Ако се стигне до сделка, цената на руския природен газ за Киев може да се смъкне от 400 на 210 долара за хиляда кубически метра. Макар и да прояви интерес, Европейския съюз не е включен в плана, твърди изданието, без да разкрива източниците си. От "Газпром" заявиха, че преговорите за транзит няма да се отразят на "Южен поток". Ако обаче получи монопол над украинската мрежа, компанията ще може "да икономиса големи пари" от проектираните тръби под Черно море, твърди експерт пред Комерсант.

Коалицията във Великобритания е "на тръни" заради изолацията на страната от новия фискален пакт в Европа, пишат британските вестници.

Вицепремиерът Ник Клег извади на показ разделението в кабинета, като отказа да присъства на речта, с която премиерът Дейвид Камерън обясни на парламента защо е наложил вето върху френско-германското предложение за засилване на бюджетната дисциплина, пише Дейли Телеграф. Въпреки че Камерън и Клег договориха предварително ветото, стратегията в случай че Великобритания остане без съюзници сред останалите членове на ЕС не е била съгласувана между двамата, сочи Гардиън. Либералдемократите са недоволни и от това, че ключови документи, обясняващи позицията на Лондон, не са били изпратени на британските съюзници преди срещата в Брюксел, отбелязва вестникът.

"Бунтът" на Клег се дължи на опасенията, че Великобритания ще загуби позициите на най-важния си пазар и ще попадне в политическа изолация, посочва руският Независимая Газета. Ако на континента бъдат наложени нови правила за финансов контрол, те неизбежно ще засегнат и британските банки. Възможно е и да отслабне потокът от инвестиции от Съединените щати, които използват Лондон като врата към Европа, пише руският вестник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени