Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасан Адемов: Живеещите в чужбина да не се водят длъжници на здравни вноски

Снимка: БГНЕС

НАП да разпродава имуществото на  българите, които не си плащат здравните осигуровки, лекуват се в болница и не покриват разходите за лечението си. Това предложение на здравния министър д-р Стефан Константинов е обсъждано на последното заседание на МС. Д-р Хасан Адемов, член на здравната и на социалната комисия в парламента коментира в "Преди всички", че има данъчно-процесуален кодекс, в който всички подобни казуси са уредени.

Голяма част от българите, които не внасят здравни осигуровки, живеят в чужбина. Става дума за 500-600 хил. души. Ако те декларират пред НАП, че са пребивавали повече от половината година в чужбина, няма да се водят длъжници. По този начин държавата ще има яснота. Държавата трябва да осигури онези, които не могат да си плащат.

През годините се въведе задължителното здравно осигуряване, без да има възможност за разграничаване на различни групи хора и без да има възможност хората, които могат да плащат повече, да получават по-добро обслужване въз основа на вноските си.

Цялото интервю на В. Миланова с д-р Хасан Адемов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени