Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ал Джазира - Балкани" ще разшири програмата си към България

Снимка: Архив
На балканския медиен пазар стъпи "Ал Джазира-Балкани". Тя има амбицията да се превърне в първата регионална електронна медия. Цялостната инвестиция на катарската телевизионна мрежа за откриването на балканската й регионална програма възлиза на 15 млн. евро.

В нея вече работят 130 журналисти, водещи, редактори и кореспонденти от бившите републики от някогашна Югославия. "Ал Джазира-Балкани" има амбиции да разширява програмата си и към България, твърди главният редактор на намиращото се в Сараево регионално поделение на катарската медия - Горан Милич.

Целта ни е да показваме Босна, а да приближаваме Балканите до света, казва Горан Милич. Той не се притеснява, че "Ал Джазира-Балкани" може да бъде възприемана като телевизия, носеща ислямистки послания и отговаря, че това са предразсъдъци спрямо медията, която от 15 години работи активно и е получила световно признание. Той не приема оценката, че идването на катарската медия на Балканите означава сигнал за нови кризи и нестабилност.

Самият Горан Милич е утвърден журналист от Хърватия, работил по времето на бивша Югославия в ТВ Белград, после в ЮТЕЛ, след което е бил водещ в Хърватската Национална Телевизия - HRT, както и кореспондент в САЩ.
"Ал Джазира" има 65 кореспондентски бюра по цял свят, и освен познатите програми "Ал Джазира-english" и "Ал Джазира-arabic", вече има регионални клонове за Турция, а в процес на създаване са и проектите за Испания и Африка.

Повече подробности за балканския проект на катарската медия научаваме от интервюто на кор. на БНР за Западните Балкани Николай Кръстев с главния редактор на "Ал Джазира-Балкани" Горан Милич.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени