Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масларова: Глобите за служители без трудов договор не са подходящи за икономиката ни

Снимка: БГНЕС

На заседание в НС поставих въпроса дали точно днес трябва да се налага тази мярка, защото сме наясно, че икономиката не е в блестящо състояние, че безработицата се увеличава, че стандартът на живот ни се понижава и в този момент ние правим дисциплинираща мярка. Няма нищо лошо всеки да си изпълнява ангажимента, но в този момент става дума за хляба. В предложения текст ще се плаща глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски. Можем да пристъпим към такава мярка, но това трябва да стане когато спокойно можем да намерим работа. Това каза бившият социален министър Емилия Масларова в предаването "Нещо повече".

Във всички социални закони се предлагат само ограничения. Хората просто ще направят всичко възможно да заобиколят този текст. Този текст е добър, но тогава когато има икономически растеж, каза Масларова.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че трудовият договор е двустранен процес и работникът има не само права, но и задължения. Смятам, че тази мярка ще има ефект. Тези пари, които се взимат от работника не отиват в държавния бюджет. Те отиват за сметка на самия работник и служител. Ако искахме да има някакъв стресиращ ефект, то тази глоба щеше да бъде твърда, а тези пари отиват пак за него, затова наблягаме, че глобата има дисциплиниращ ефект, коментира тя.

Текстът, който е внесен от МС и преди това тези критерии в КТ многократно са обсъждани от НСТС. Този текст е дошъл от работодателите и е приет от НСТС. Това е една от най-старите организации на бизнеса в България, коментира Ангелова във връзка с отпадането на БТПП от НСТС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна