Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора доживотна присъда беше отредена на Карлос Чакала

Парижкият съд произнесе максималната доживотна присъда за международния терорист Карлос Чакала, обвинен за четири кървави атентата във Франция през 80-те години на 20 век.

Втора доживотна присъда беше отредена от Парижкия съд за Илич Рамирес Санчес или Карлос Чакала - една от най-емблематичните фигури на международния тероризъм от последните десетилетия на 20 век. Той бе признат за отговорен за четири бомбени атентата (в Париж и във влаковете за Марсилия и Тулуза) в началото на 80-те г., отнели живота на 11 души и ранили около 150.

Осъденият ще обжалва присъдата, съобщиха веднага неговите адвокати. Те определиха процеса като скандален, знак за липса на независимо правосъдие и търсене на политическа символика с отреждането на втора доживотна присъда за Карлос.

62-годишният венецуелски терорист, вече осъден с максималното наказание за убийството на трима френски служители на реда, се намира в парижки затвор от 1994 г. По време на продължилия шест седмици процес той отричаше да има връзка с френските атентати.

Присъдата беше посрещната с облечение от пострадали в покушенията, които присъстваха на делото.

Кореспонденция на Юлия Талева - Париж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна