Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Пушкарова: В НК има излишни състави, които косвено подпомагат сивия сектор

Снимка: Архив

В Наказателния кодекс има много излишни състави, които, без да пречат на сивия сектор, пречат на законния и по този начин косвено подпомагат сивия и улесняват престъпен и друг натиск върху законния сектор. Това коментира в предаването „Преди всички” Ива Пушкарова от Фондация за развитие на правосъдието, която е един от организаторите на кръгла маса във ВКС на тема „Наказателноправна защита на публичните финанси”.

Налице е разнопосочна съдебна практика. Също така е налице и типично изкривяване на практиката, произхождащо от факта, че тя не познава достатъчно добре функционирането и на законния, и на незаконния икономически сектор, откъдето идва тенденция за стесняване на приложното поле на някои състави. В същото време за неразбиране на механизма на престъплението, поради което то не се подвежда под правилните състави, последвано в някои случаи от оправдателни присъди или тежки незаслужени осъждания.

Целта на днешната конференция е да се постави началото на професионален дебат по въпросите на организираната финансова и стопанска престъпност, т.е. това са престъпления като пране на пари, злоупотреби с европейски фондове, злоупотреби с бюджетни средства, нарушения на режима на обществените поръчки и всякакви други форми на престъпна дейност, които тревожат обществото и предизвикват политически критики към страната от международните партньори, посочи Пушкарова. Тя подчерта, че няма държава, която да е решила тези въпроси: Има обаче и чисто национални въпроси, например свързани с това каква е структурата на самата престъпност в България и как българският наказателен закон и съдебната практика се борят с нея. Съдебната практика има специфично влияние върху съдържанието и приложното поле на закона. Не е само законодателят фактор в борбата на държавата срещу тези видове престъпност.

Във всички държави проблематиката на тези видове престъпност не е добре защитена в наказателните кодекси. Акцентира се на специални случаи, установени в практиката, които по конкретен скандал са направили обществено впечатление и срещу които са взети постфактум мерки. Тези разпоредби почти не се прилагат навсякъде. Прави впечатление, че има много сериозно навлизане – това е обща тенденция във всички наказателни закони, на наказателните закони и наказателната репресия в автентично-стопанска инициатива, т.е. ограничаване на истинския пазарен законен сектор, като в същото време не се създават достатъчно предпоставки за ефективно ограничаване на сивия сектор, коментира още Ива Пушкарова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени