Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Отношенията между Великобритания и Франция достигнаха до най-ниската си точка от години, след като Лондон и Париж си размениха взаимни обвинения за състоянието на икономиките на двете страни, коментира вестник Индипендънт. Напрежението се породи, след като френският финансов министър стана поредният от серия френски политици, които атакуват начина, по който британското правителство се справя с икономиката. Вицепремиерът Ник Клег посочи, че последните коментари са неприемливи и призова френския премиер Франсоа Фийон да „смекчи реториката”. Според Индипендънт премиерът Дейвид Камерън не е разговарял със Саркози откакто френският президент го нарече „твърдоглаво дете” преди седмица.

Испания и Италия бяха предупредени, че рейтингите им най-вероятно ще бъдат понижени, след като водеща рейтингова агенция констатира, че всеобхватно решение на кризата в еврозоната е технически и политически невъзможно. Третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната бяха предупредени от „Фич” за скорошно понижение на рейтинга, заедно с Ирландия, Белгия, Словения и Кипър, съобщава вестник Дейли телеграф. Белгия вече понесе нов удар, след като друга рейтингова агенция - „Мудис”, понижи кредитния рейтинг на страната с две степени.

112 души са арестувани при полицейски операции в 22 европейски страни за разпространение на детска порнография след едногодишно разследване, пише Дейли мейл, като посочва и България сред страните, в които се е водило разследването.

Населението на Русия през последните осем години е намаляло с 2 300 000 души, което е повече от 1,5%, съобщава руският РБК дейли и допълва, че отрицателните демографски процеси непрекъснато се ускоряват. Според статистическите данни, особено е засегнато руското село - загубата на селско население е 3 пъти по-голяма, в сравнение с градовете. Жените в Русия са с 11 милиона повече от мъжете, показват още данните.

Германското списание Шпигел хвърля нови подозрения към президента на страната Кристиан Вулф заради получен преди години заем от приятели на стойност 500 000 евро. Според "Шпигел", има съмнения, че Вулф, който тогава е бил премиер на провинция Долна Саксония, е спестил някои факти, когато е отговарял на питане за заема в местния парламент.

Швейцарският Нойе цюрхер цайтунг съобщава за щетите, предизвикани в Западна и Централна Европа от бурята, придружена с ураганни ветрове. След обилните нови снеговалежи в голяма част от Алпите е обявена висока степен на опасност от лавини. Над 200 полета бяха отменени на летището в Цюрих, посочва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени