Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпоративна банка предложила най-добрите условия за парите на държавните дружества

Снимка: БГНЕС
Корпоративна търговска банка, в която са парите на голяма част от държавните дружества, е предложила най-добрите условия при конкурсите за избор на финансова институция. Това обясни пред "Хоризонт" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й упреците, че собственикът на банката Цветан Василев така е забогатял "незаконно или необяснимо", трябва да бъдат проверени от други институции.

Държавата, като държава, не държи парите си в Корпоративна или в която и да било друга банка. Всъщност това са парите на фирми, в които държавата има участия. В случая говорим основно за енергийния холдинг и фирмите в него. Как обаче една държавна фирма избира банката, която да бъде неин обслужващ партньор и в която да държи парите си, това се случва с разглеждане на оферти, включващи критерии. Ние поискахме проверка и трябва да ви кажа, че наистина по критериите, по които се избират тези банки от всяка една държавна институция, тази банка е дала най-добрите условия. Ние не можем да извадим пред медиите копия на документите и офертите. Дали е незаконно или необяснимо, има си закони, с които тези термини се доказват или не, има си институции.

Стоянова коментира и действията около имуществото на Кирил Рашков - Цар Киро по времето, когато тя е оглавявала данъчната служба в Пловдив и факта, че Рашков не е бил проверяван. Тя подчерта, че основното му имущество се е водило на подставени лица.

Цар Киро не е най-великият и най-забележимият човек в Пловдивска област. Самият Цар Киро и неговата съпруга не притежават имущества, които биха могли да попаднат в полезрението по критериите, по които се избират лицата за проверка. Колкото по отношение на фирмите на Цар Киро, не еднократно са правени ревизии на тези фирми. Нито една от тези фирми обаче не се води на Цар Киро, а на подставени лица.

Какво още каза Менда Стоянова четете ТУК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна