Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беше спряно принудителното премахване на сградите от приюта на отец Иван в Нови хан

Снимка: БГНЕС

Строителният контрол спира процедурата за принудително премахване на сградите от приюта на отец Иван в Нови хан. Постройките ще бъдат съборени, след като се построят нови помещения. В приюта живеят 84 души, 30 са децата.

Осигурено е място за строителството на новите постройки, на около два километра от Нови хан, в района на железопътната гара. Необходимите пари ще се събират чрез доброволни дарения. Освен това държавата дава на отец Иван и друг терен - пустеещи складове на бившите строителни войски, но те ще се използват за ферма, допълни отец Иван.

В планината този терен ще го взема, за да разширим помощното стопанство, там ще заведа хора, които са социално слаби, които нямат жилище къде да живеят, не може сами да си изкарат прехраната, каза той.

Ще бъдат предоставени и осем фургона, но според директора на строителния контрол Милка Гечева няма да се наложи да се използват.

Тази зима може всички да бъдат спокойни. Обитателите на дома ще продължат да живеят в сградите в Нови хан. Отец Иван декларира и аз съм убедена, че той ще изпълни своето обещание доброволно да премахне тези сгради, така че всички разходи ще бъдат за негова сметка или за сметка на дарителите, допълни Гечева.

Заедно със социалното министерство ще се търси възможност 15 човека от приюта на отец Иван да бъдат настанени в защитени жилища, увери министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени