Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е против "сръбските институции" в Северно Косово

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да бъде намерено решение за свободната търговия и граничното сътрудничество в Косово, но посочи, че Берлин няма интерес да има паралелни сръбски структури в северната част на бившата сръбска провинция.

След разговорите в Прищина с косовския премиер Хашим Тачи, Меркел посочи, че барикадите, които сърбите издигнаха през есента по пътищата в Северно Косово, за да блокират движението, трябва да бъдат премахнати.

Тридесет германски и австрийски войници от силите на НАТО в Косово - КейФОР бяха ранени в началото на месеца, когато стотици сърби се противопоставиха на опита на НАТО да премахне изградените от тях в Северно Косово барикади. Насилието накара Европейския съюз да отложи решението за даването на статут на държава кандидат за член на 9 декември.

Контингентът на Германия в Косово е най-голям и наброява около 1800 войници. Командващ международните военни части в Косово е висш германски офицер от години наред.

Разговарях със сръбския президент Борис Тадич за намиране на начини за нормализиране на отношенията, като искаме Косово също да допринесе за това и да продължи контактите си със Сърбия и президента Тадич", отбеляза Меркел по време на посещениято й Прищина.

Медиите в Белград отбелязват, че посещението на Меркел в Прищина и заобикалянето на Белград е лош сигнал за политиката на Сърбия "и Косово и ЕС”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна