Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На площад "Сен Ламбер" в Лиеж се състоя траурна церемония

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Лиеж днес се състоя траурна церемония на площад "Сен Ламбер", където преди седмица Нуредин Амрани откри безразборна стрелба и се самоуби. Церемонията премина в пълно мълчание, тишината бе нарушена единствено от аплодисментите при появата на служители на полицията и гражданската защита. На събитието, събрало между две и три хиляди души, присъстваха принц Филип и принцеса Матилда, премиерът Елио ди Рупо, повечето министри от федералното правителство, председателите на Камарата и на Сената на Федералния парламент, представителите на местните власти.

Между 12.30 ч. и 12.33 ч. - момента на атаката преди седмица, във всички магазини в града бе запазена пълна тишина, съобщават местните медии. Пред мемориалната плоча, поставена на площада в памет на жертвите на Амрани - двама младежи, бебе и две жени, бяха положени венци и цветя. Медиите отбелязват, че церемонията е преминала без произнасянето на слова.

От миналия вторник в Лиеж всекидневно хората отдават почит на жертвите на трагедията, а в почивните дни мълчалив поход събра около хиляда участници. Включилите се в проявата бяха облечени в бяло, в израз на желанието си темата да не бъде политизирана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна