Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Един от най-големите чуждестранни проекти на Русия, петролопроводът "Бургас-Александруполис", фактически е прекратен, констатира Росийская газета. Причината е, че България в началото на декември официално се отказа от участие в проекта. Това ще засили зависимостта на Русия от транзита през Турция и ще доведе до загуби за руската страна от над 8 милиарда долара. Позицията на София вероятно е обусловена от натиска върху България от влиятелните кръгове в Турция, САЩ и ЕС, които не са заинтересовани от безпрепятствен транзит на руски петрол в Средиземноморието. Друг фактор е конкуренцията за транзита на каспийски петрол, коментира вестникът.

Със Северна Корея, каквато я познавахме досега, вече е свършено, предвижда Ню Йорк таймс. Режимът няма да успее да се задържи след смъртта на Ким Чен Ир, която стана в труден за страната момент на икономически проблеми, международна изолация и неяснота около предаването на властта на един млад човек. Начинът, по който Америка ще реагира, включително на реакцията на Китай, ще определи дали регионът ще стане по-стабилен или ще бъде обхванат от конфликт, смята вестникът. Спокойният политически преход и запазването на стабилността в Северна Корея са от ключово значение след смъртта на държавния лидер Ким Чен-ир, посочват китайски официални медии. Китай трябва да гарантира спокоен преход в Северна Корея", пише националистическият Глобал таймс и обещава Пекин да бъде "силна подкрепа" за режима начело с Ким Чен-ун, син на покойния севернокорейски лидер.

Гърция и Швейцария подписаха протокол за избягване на двойното данъчно облагане. Протоколът е внесен в гръцкия парламент и е първа стъпка за данъчно облагане на депозитите на гърци в швейцарски банки, съобщават гръцките вестници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени