Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: Парите в Рамковия договор за 2012 година са малко

Снимка: БГНЕС

Предвидените средства в Националния рамков договор са малко, но това явно са възможностите към момента на бюджета. Би трябвало да има поне още 1 млрд. лв. Това каза председателят на БЛС Цветан Райчинов в предаването "12+3".

Разпределението не е фиксирано, ние работим с прогнозни бюджети, т.е. която и да е болница, ако разполага с необходимото оборудване и специалисти, може да работи и да получи своите средства през НЗОК, каза още той.

От следващата година се разширява кръгът на диагнозите, които ще следят личните лекари. Председателят на БЛС Цветан Райчинов заяви, че това се прави за улеснение на пациентите. Разрешихме на личните лекари да издават направления за високоспециализирани изследвания за своите диспансерни групи, обясни той.

За първи път тази година НЗОК така разпределяше парите и по такъв начин се отнасяше особено с онкоболниците, че ние бяхме единствената структура, към която се отправяха писма от благодарност. 57 млн. лева за лекарства са разпределени в четири нови клинични процедури. Това каза директорът на НЗОК Нели Нешева в предаването "12+3".

Нешева заяви, че тази година не е имало забавяне в заплащанията от НЗОК. Тази година ще платим предварително 1/3 от последното плащане за аптеките, което винаги се е забавяло, каза Нешева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна