Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Димитров: Предстоят одитите на участниците в изборите

Снимка: БГНЕС
През 2012 г. предстои да направим огромен брой одити, защото броят на участниците в отминалите през октомври избори е огромен. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. По думите му, някои от участниците в изборите са нарушили закона, за което ще бъдат санкционирани.

Предстоят одитите на над 1600 участници в изборите. Тази задача ни е възложена от Изборния кодекс и ние трябва да я изпълним. Предвидили сме достатъчно персонал, достатъчно опитни и квалифицирани одитори. Резултатите ще бъдат готови не по-рано от есента на идващата година, посочи председателят на Палатата.

За президентските избори всички участници са подали отчети. За местните избори някои политически партии, не много известни, не са подали отчети. Например Българска Национал-Радикална Партия, Българска социалдемокрация, Партия "ВОТ-консерватори", Политическа партия "Солидарност", Политически клуб "Екогласност", Политически клуб "Тракия". Изборният кодекс предвижда сериозни имуществени санкции и административни наказания, глоби. Председателят на Сметната палата е упълномощен да налага имуществени санкции, глоби. Сега обобщаваме данните. Съставят се актове за издаване на наказателни постановления. През идващата година тези постановления ще бъдат факт. При нарушаване изискванията за финансиране на предизборна кампания глобата е от 5 до 10 хил. лв. Общо взето глобите се движат до 5 хил. лв. и от 5 до 10 хил. лв.

Днес Сметната палата празнува професионалния си празник. На церемония ще бъдат раздадени награди на журналисти за добра съвместна работа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна