Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2011-а е била най-лошата за българите от 1997 година насам

Снимка: БГНЕС

Над 60% от българите подкрепят протестите срещу пенсионната реформа и реформата в БДЖ. Преобладаващата част от българите са съгласни, че тези сфери се нуждаят от реформи, за да работят. Това каза Геновева Петрова от "Алфа рисърч" в предаването "Нещо повече" във връзка с последното изследване на агенцията.

Проблемът според нас в нагласата на българските граждани е, че те подкрепят тази позиция да не се правят радикални реформи, а постепенни, за да бъдат по-малко болезнени за хората. За съжаление обаче знаем, че плавните и постепенни реформи обикновено не постигат необходимия резултат. Това обаче се осъзнава от малка част от българските граждани, допълни Петрова.

В контекста на отиващата си година у българите има ясното разбиране, че отговорните за състоянието им са различни. От една страна, международната икономическа криза, която няма как да не засегне България, и хората си дават сметка, че това се отразява и на тяхното лично материално положение. От друга страна, другият сериозен отговорен обект, от гледна точка на гражданите, са управляващите, защото правителството е институцията, която трябва да вземе адекватно решение за проблемите в страната, а за съжаление мнозинството от българските граждани не смята, че правителството предприема такива мерки, обясни още тя.

Решението за предсрочни избори в много голяма степен е политическо решение. Факт е, че виждайки данните за нагласите на хората, става ясно, че няма толкова силно доминиращо желание у българските граждани за предсрочни избори. Всички останали политически партии се ползват с ниско доверие и влияние, каза Петрова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени