Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за бюджета на НЗОК

Шестдесет депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд за прехвърлянето на 100 милиона лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването. Депутатът от БСП Любен Корнезов посочи мотивите:

Мнозинството прие в този бюджет сто милиона от Здравната каса да се прехвърлят в държавния бюджет по сметката на Министерство на здравеопазването. Парите всъщност са на българските граждани, които се осигуряваме здравно. Това са осем процента от нашите доходи и е противоконституционно тези пари да се конфискуват, бих казал, които са определени за тяхното здраве, по тъй наречените клинични пътеки. Това противоречи на българската Конституция - че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, включително и чрез осигуровките, които плаща той, респективно работодателите.

След думите на премиера Бойко Борисов, че "опозицията започва да превръща Конституционния съд в изтривалка", Любен Корнезов заяви:

За първи път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд. Недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка. Това е висшият орган, който бди за спазването на българската Конституция. Аз може да не съм съгласен с едно или друго решение на Конституционния съд, но дълбоко уважавам тази институция и всеки един съдия. Това са едни от най добрите български съдии, а не изтривалки.

Премиерът Борисов нарече сезирането на Конституционния съд по случая "популистко действие".

Знаете, че днес две партии от опозицията сезират пак Конституционния съд. Това се казва популизъм, това се казва да си завираш глравата в пясъка. В потвърждение на това казвам, че и днес на Министерски съвет преразпределихме 250 милиона от данъците на хората да отидат в пенсионната система., каза Бойко Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени