Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не иска Франция да приеме закон със санкции за отричане на арменския геноцид

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турция предупреди Франция, че ако френският парламент приеме законопроекта за санкции при отричане на арменския геноцид, ще предизвика дипломатическа криза и икономически последствия. Франс прес прогнозира, че законопроектът ще бъде приет. Според Армения през Първата световна война в Османската империя са били избити 1 500 000 арменци. Анкара отхвърля числото, както и твърдението, че избитите са жертва на геноцид.

Близо 1000 френски компании ще бъдат изключени от обществени поръчки в Турция, ако френският парламент приеме проектозакона, предвиждащ затвор за отричането на арменския геноцид.

За нас е невъзможно да приемем такъв закон, който отнема правото ни да отхвърлим несправедливите и безпочвени обвинения срещу нашия народ, каза турският президент Абдулах Гюл.

След като не успя да се свърже пряко с френския си колега Никола Саркози, Гюл го призова да не жертва двустранното приятелство за "дребни политически сметки". Арменската диаспора във Франция, която се състои от около 400 000 души, е смятана за важен елемент в плановете на Саркози да бъде преизбран идната пролет, посочва Франс прес. Гласуването във френския парламент по проектозакона за арменските кланета е насрочено за четвъртък.

Обобщение на Добрин Йотов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна