Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Обстановката в Северна Корея продължава да е водеща тема за западните издания.

Китайското правителство даде своето одобрение и своята благословия за Ким Чен-ун, сина на Ким Чен-ир, сочен за негов приемник, пише италианският вестник Стампа. Пекин, единственият съюзник на Пхенян, вече започна да нарича Ким Чен-ун "велик народен лидер" и открехна вратата за негова евентуална визита в страната, когато настъпи благоприятният момент, допълва вестникът.

Смъртта на диктатора породи обезпокояващи за сигурността и стабилността на региона сценарии и притесни Международната агенция за атомна енергия, отбелязва Кориере Дела Сера. МААЕ планира да изпрати отново свои инспектори в Северна Корея, за да проверят как върви процесът на ядрено разоръжаване там.

След смъртта на Ким Чен-ир страната, която и без това беше труднодостъпна, сега е затворена за международни делегации. Но все пак до света достигат разкази, че столицата е буквално обсадена от военните, че е пълна с фигуранти на пропагандата и е парализирана, посочва Република. Въоръжените сили забраняват на жителите на селата да ги напускат, да пътуват и дори ги приканват да си останат по домовете.

Започна битката за наследяването на Ким Чен-ир, пише Дейли Телеграф. Китайските държавни медии започнаха за налагат култ към личността на Ким Чен-ун, който стана генерал миналата година, въпреки че няма военен опит. Това проправя път за по-опитните функционери в Пхенян да засилят влиянието си, предупреждава Кери Браун, директор на отдела за Азия на британския мозъчен тръст Чатъм хаус. Той посочва, че зад избора на Ким Чен-ун за приемник на покойния диктатор има много слаб и крехък консенсус.

Регионалните правителства тестват новата власт в Пхенян, посочва Фигаро. Властите в Токио се притесняват за регионалната стабилност, но искат да дадат шанс на новия режим и затова му поднесоха съболезнования. Сеул пък реши да избегне "войната на новогодишните елхи", като се отказа от плана да издигне и запали светлините на спорна коледна украса по демаркационната линия със Севера.

Сълзите на севернокорейците, показвани по официалната телевизия, са всъщност смесица от култ и от принуда, отбелязва Ню Йорк Таймс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна