Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонко Цонев: Българската стратегия за интеграция на ромите е много добра

Снимка: БГНЕС
В Каварна проблем с интеграцията на ромите не съществува, заяви в предаването „12+3” кметът на Каварна Цонко Цонев.

Когато встъпих в длъжност, имах програми за цялата община. Върших всичко без значение от етноса, т.е. даваха се средства и се кандидатстваше по програми независимо от това кой какъв етнос е. След 8 години това даде резултат. Може би това е най-правилното. Там, където обаче не се е правило, по неизвестни причини, сега се налага да се интегрираме. Те са хора като всички нас. Не може да ги смятаме за добри, когато ни вършат мръсната работа и когато си плащат данъците, а когато трябва да влязат в ресторант или дискотека – да има дискриминация.

Цонев определи българската стратегия за интеграция на ромите като много добра.

Много е важно обаче стратегията да се спазва. В Страсбург имах среща с представител на Департамента по човешките права. Те ще извършват мониторинг. Никой не може да си мисли, че като се приеме стратегията, след това съответните институции в ЕС няма да проверяват.

Припомняме, че през юни лидерите на ЕС приеха рамка за изготвяне на национални стратегии за интеграция на ромите и до края на 2011 г. страните-членки трябва да представят своите стратегии в ЕК и да посочат как ще се интегрират ромите на териториите им.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна