Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска промяна в обвинителния акт срещу "Наглите"

Снимка: Архив
Днес бе последното за годината съдебно заседание срещу групата за отвличания "Наглите". През по-голямата част от него се слушаха специални разузнавателни средства. Това бяха записи, които повдигат завесата около това как са се събирали основните доказателства срещу групата за отвличания. Главни герои в тях са членове на групата. Някои от тях са преминали от страната на обвинението, други не са се договорили и затова сега са на пейката на подсъдимите.

По впечатляващ начин и заместник главният прокурор Бойко Найденов, и шефът на антимафиотите Станимир Флоров убеждават по-податливите да им съдействат с информация от вътре за това как са се избирали жертвите, как са отвличани и пазени, как са договаряли връщането им и как са предавани парите. Някои от „Наглите” не крият, че не вярват на разследващите, искат повече гаранции, че ще бъдат опазени, затова са и пестеливи в разказите си. Затова и част от тях са защитени свидетели, а други – не.

Впечатляващо е как през делото "Наглите" преминава и нишката Алексей Петров. През декември 2009 г., когато той все още е „лоялен гражданин”, както го определи премиерът, един от сега подсъдимите се опита да си осигури статут на свидетел, като иска да назове името му. Тогава обаче никой от разследващите не иска да чуе кой е мозъкът на групата за отвличания. През януари 2010 г. обаче, когато операция "Октопод" вече е планирана, разследващите упорито питат за Алексей Петров, но сега пък въпросният подсъдим Любомир Димитров – Гребеца, не иска да е конкретен. Така и разследващите не успяха да свържат Петров с "Наглите".

Днес изненадващо прокуратурата поиска промяна в част от обвинителния акт, за да уточни адресите на две от лицата, които са били отвлечени. До прецизирането се наложило след като се чули показания на свидетели, които обаче бяха разпитани преди внасянето на обвинителния акт. Тази промяна засяга четирима от подсъдимите, затова те поискаха време да се запознаят с нея. Така процесът приключи за тази година.

Следващото съдебно заседание е на 12 януари. Твърде вероятно е процесът да приближава своя финал. Делото е едно от малкото изключения – без отлагане и протакане.

Процесът започна в началото на годината и вече са разпитани жертвите на "Наглите", роднините им, които са водили преговорите за освобождаването им, собствениците на къщите, където са държани похитените, полицейски служители и няколкото свидетели на похищенията. Тепърва защитата ще иска свидетели и експертизи.

Целият коментар на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна