Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще присъства на тестове на рехабилитираната ЖП линия Пловдив - Свиленград

Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участват в тестовете на рехабилитираната и модернизирана железопътна линия Пловдив - Свиленград. Тримата ще пропътуват с мотриса разстоянието от Крумово до Първомай и ще връчат акт 15 за двете отсечки по проекта.

Тестовете имат за цел да изпробват трасето и контактната мрежа при скорости от 160 км./ч. Проектът “Електрификация и реконструкция на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска/ гръцка граници” е финансиран по програма ИСПА. Към 22 декември работата по първа фаза на строителство на отсечката  "Крумово-Първомай" е завършена на 99%. Изпълнител е гръцката компания "Терна". Втората фаза - отсечката  "Първомай - Димитровград" , чийто изпълнител е италианската „Асталди”, отчита реализация от 95%. Остатъкът от трасето от Димитровград до Свиленград ще бъде финансиран по ОП „Транспорт”, като вече е стартирала тръжната процедура за избор на изпълнител.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще инспектират и хода на строителството на Лот I от АМ „Марица”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени